Titlu în ziar:” preţuri fabuloase obţinute pe cele mai scumpe tablouri” sau „Cele mai scumpe lucrări de artă licitate în România”
Printre artişti nicio femeie. Nu-i nici bine, nici rău.
Îmi amintesc de două faze hazlii, una se întâmpla la orele de gimnastică (body-building), antrenorul mă tachina : „hai, Michelangelo, încă o serie de abdomene”. M-am întrebat de ce mi-o fi zicând aşa, apoi răspunsul mi-a venit automat:
pentru că nu are nicio referinţă despre vreo femeie pictor. Teoretic ar fi Frida Kahlo, mai ales că a fost şi un film destul de mediatizat cu viaţa ei, dar nu-i obligatoriu „de văzut”
Iar al doilea moment a fost prin 2009, eu eram în luna a opta de sarcină şi pictam. În te miri ce poziţii, ce stări bizare – pe o pânză de 80/100 un peşte zburător. Intră iar mătuşă-mea în cadru , e moartă după lucrare şi mi-o cere pe loc. Fără s-o continui, o vrea aşa. Apuc să-mi pun semnul pe ea, adică G.V. cu pensula plină de roşu tizian pe fond alb. După câteva zile mă sună hlizită nevoie mare „auzi, a venit un vecin să-mi repare nush’ce şi m-a întrebat dacă tabloul cu peştele e făcut de Van Gogh”.
Fără a-mi propune înfiinţarea unei asociaţii a femeilor artist şi nici vreo petiţie online, vreau să amintesc câteva nume preferate, de data asta de gen feminin.
Mariko Mori – Japonia (fotografie, film)
Sandra Blow – Anglia (pictură)
„Glad Ocean” – a/p; 1989
Jo Baer – America (pictură)
„Cardinations” – Suite of 9 color screenprints; 1974
Niki de Saint-Phalle – Franţa (pictură, sculptură)
„do you like my brain?” – serigrafie, 1999
Gathie Falk – Canada ( pictură, instalaţie)
Photo: Trevor Mills, Vancouver Art Gallery
„Blue Running Shoes”, 1973
glazed earthenware
101.5 cm x 105.4 cm x 16.1 cm
Eva Hesse – Germania (pictură, sculptură)
„Accession V” – Galvanized steel and rubbe, 1968
Katharina Sieverding – Cehia (fotografie)
„NORAD III” / XX / 80, 1980
Marina Abramovic – Iugoslavia (performance)
Mona Hatoum – Palestina (instalaţie, video)
„Round and round” – Bronze; 2007
Alice Maher – Irlanda (pictură, sculptură)
Doris Salcedo – Columbia (sculptură)
Notă: autorul lucrării de la începutul postului: Niki de Saint-Phalle
Source : artnet.com, artknowledgenews.com, http://www.colectiva.tv/wordpress
4 august 2011 at 21:16
La Washington am vizitat „Muzeul femeilor in arta ” cu o cantitate uriasa de lucrari ale celor care au pretuit frumusetea si chiar au creat-o. De la tapiserii ale femeilor din tribul Navajo, vechi si noi , pana la arta zilelor noastre trecand prin lucrarile lui Mary Cassatt si Georgia O’Keeffe : ceramica, grafica, pictura, arta decorativa … Acolo am inteles brusc ca nu exista bariere intre arta traditionala si arta culta ; exista arta si ceea ce e in afara ei.
(In poezie situatia e de asa natura incat barbatii sunt cei care dau tonul in zilele noastre, cum s-ar spune. Poezia a fost adusa in lume de preotesele care oficiau la marile temple, apoi barbatii au devenit si ei creatori de poeme, schimband sensul ,imbogatindu-l chiar.E o vreme in care ne intrebam care e rolul poeziei, dupa ce ea si-a pierdut sensul ritualic initial. )