oh, the humanity!

Mi-a atras atenţia o prezentare de modă. S-a întâmplat aseară pe un post tv.

Înfăşurări de materiale (voal) fără o compoziţie coerentă, prinse în zona bustului cu ceva ce se doreşte a fi un accesoriu  – imens, auriu, greoi vizual.

Una dintre rochii avea două astfel de accesorii,  îmi imaginez că-i mai rămăsese unul creatoarei –  s-a gândit să nu facă risipă pe vremurile astea.

Privind  machiajul fetelor din prezentare te puteai gandi la o Cleopatra, dar una scăpătată – aşa cum mai vezi Elvişi la chinezi. Amuzant mi s-a părut şi faptul că una dintre fetele manechin îşi purta mândră ceasul la mână.

Am căutat pe Internet referinţe despre Designer (aşa se prezintă, cu majuscule) şi-am ajuns pe pagina personală –  Site-ul e în flash si vă recomand să închideți boxele pînă găsiți butonul de sound off  (până aici totul agresiv şi de prost gust) – unde am fost uluită de înţelepciunea vorbelor.

În secţiunea Filosofie (are şi aşa ceva) – „Picătura de ştiinţă – Calitate – Filosofia Andreei Dogaru este că calitatea materialului prevede frumuseţea hainei” şi ” Toate modelele noastre exclusive sunt create cu un dram de frumuseţe senzuale atemporale”.

Cât despre relevanţa termenului de haute-couture folosit ca şi tag pe site, cel mai bine ne lămureşte criticul Ovidiu Buta:

„Termenul haute couture este ca şi Coca-Cola, adică o marcă înregistrată. Şi, cu toate că nu vezi tipărit Coca-Cola pe sucul Lămâiţa, încă poţi vedea termenul haute couture aplicat pe colecţii tip artizanal”, spune Buta.
Acesta susţine că eticheta este folosită ca „un fals” în România, pentru a justifica improvizaţiile prezente pe podium. „Două pene pe un voal, prinse cu un nasture la spate reprezintă un model total nepractic şi neplăcut privirii, care este botezat automat haute couture. Este o justificare lamentabilă a unor inepţii vestimentare sau, în unele cazuri, doar o altă formă de epatare”, crede criticul de modă.
Buta îşi aminteşte o întâlnire cu Didier Grumbach, preşedintele Camerei Sindicale a Modei de la Paris, cel care atribuie titulatura
haute couture. „I-am comunicat că avem câteva colecţii haute couture la Bucureşti. Râsul lui nebun a fost cel mai bun răspuns primit”,
se amuză Ovidiu Buta.

Mesaj pentru doritorii (oarele) de ascensiuni rapide în în mirajul modei.  Se face şcoală, (cursuri de semiotică, estetică, psihologia modei, compoziţie, culoare, etc.) nu devii designer (Designer, iertaţi) direct din cluburile de noapte.

Începeţi cu Adina Nanu! „Istoria Costumului”, „Arta pe om”, „Vezi? Comunicarea prin imagine”…

FotoOne response to “oh, the humanity!

  • Adriana Barna

    M-am uitat si eu tarziu, in noapte la fetele care defilau pentru Emilio Pucci cu niste imprimeuri de zile mari . Pucci a lucrat cu chimisti care au adaugat 220 de nuante ale tuturor culorilor,iar desenul era uluitor. Casa de mode mostenita de fiica lui a angajat un designer foarte tanar si talentat , care respecta brandul, dar face fuste foarte scurte, terminate prea repede, parca.

    Poate ar fi vremea unor crochiuri de-ale tale mai vechi si fotografii cu tinute gandite de tine….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: