magdalena abakanowicz, în premieră în uk

Ultima piesă de la „Zece figuri şezând” („Ten Seated Figures”) este coborâtă în ​​locul de la Yorkshire Sculpture Park în Wakefield, nordul Angliei.

Marketing officer Nina Rogers looks at Ten Seated Figures by artist Magdalena Abakanowicz,at the Yorkshire Sculpture Park. PIC Simon Hulme

Artist plastic polonez, Magdalena Abakanowicz este pentru mine, revelaţia ultimilor ani, în materie de sculptură.

Mi-amintesc de anul 2006, când în Grant Park, Chicago se instalase ansamblul „Agora”.  Compus din 106 figuri din fontă, fiecare cu înălţimea de nouă metri. Instalaţia creează impresia de aglomeraţie, anonimat, figuri rătăcite, aparent statice. Încremenite păşind, dacă mi-e permisă comparaţia. Ele sunt realizate manual, nicio figură nu e la fel ca cealaltă, materialităţile care le acoperă, sunt diferite.

.

M-a emoţionat atunci, câtă plasticitate şi cât mesaj ascundeau siluetele! Regretam că la noi „nu se potriveşte” o astfel de abordare a spaţiului, suntem încremeniţi în reprezentări ale istoriei, cu lupoaice care nu ne aparţin şi cu totemuri (nu le spun altfel decât în intimitate) pe care sunt inscripţionate numele eroilor.

Regret şi acum, m-am plictisit de busturi şi statui. O fi un semn că Magdalena Abakanowicz a păşit din nou în Europa, poate se apropie de România. Sunt şanse să ne molipsim.

foto


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: