De un an, normele Legii 151/2010 sunt într-o plimbare continuă. Între Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Între timp, copii diagnosticaţi cu autism au şanse de a face tratament (terapie, logopedie, etc…) în funcţie de veniturile părinţilor. Unii îşi vând casele, alţii terenurile, alţii apelează la mila publică, prieteni. Dar cei care n-au nici bani de bilet de autobuz până la un centru specializat, ce fac? Aşteaptă.
Nici ei nu ştiu ce aşteaptă şi mai ales de la cine?
Citind articolul din RL, tare mi-e frică să nu ajungă „spre cetire” la vreun din personaj din Minister (Muncii, poate) şi să se tragă concluzia că de fapt cei cu autism nu sunt o urgenţă, sunt de fapt chiar privilegiaţi, astfel că banii pot fi redirecţionaţi spre altele, mai urgente, cum ar fi o piscină olimpică la Urlaţi.
„Persoanele autiste nu ar trebui să fie stigmatizate pentru problemele pe care le au, ci ar trebui ca abilităţile lor să fie recunoscute, relatează Daily Mail, citând o serie de cercetători.
Autismul oferă o memorie vizuală excepţională. Persoanele autiste îşi pot aminti cu exactitate o informaţie pe care au citit-o în urmă cu mai multe săptămâni şi, de multe ori, îi eclipsează pe cei fără autism la testele non-verbale de inteligenţă. Privind diferenţele legate de autism ca pe nişte defecte, cercetătorii eşuează în înţelegerea fenomenului, a declarat Dr. Laurent Mottron, profesor de psihiatrie la universitatea din Montreal.
Într-unul din testele aplicate de către Laurent Mottron, care consta în completarea unor patternuri vizuale, persoanele cu autism au încheiat testul cu 40% mai repede decât celelalte. „Este timpul să privim autismul ca fiind un avantaj în anumite sfere de activitate, şi nu un defect teribil”, a declarat el pentru revista „Nature”.
El a declarat că activitatea neobişnuită a creierului persoanelor autiste ar trebui văzută ca o „simplă dovadă a unei organizări cerebrale alternative şi, uneori, de mare succes„. Însă el nu a dorit să subestimeze problemele cu care se confruntă persoanele care au o astfel de boală: „Unul din 10 autişti nu poate să vorbească, 9 din 10 nu au un serviciu şi 4 din 5 depind de părinţi toată viaţa. Însă persoanele cu autism pot contribui la progresul societăţii dacă se află într-un mediu potrivit”.
Continuarea articolului aici
Lasă un răspuns