mesaj de interes public

Nu sînt foarte încîntat de Chomsky, omul politic, pe motive de socialism sindicalist, dar cred că cele 10 porunci ale manipulării ar trebui să fie repetate la televizor după fiecare pauză publicitară. În locul celor cu „consumaţi minimum doi litri de lichide pe zi”.

1. Să distragi permanent aten­ţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­ţio­nal. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.

2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia pu­blică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu gu­ver­narea providenţială care sal­vea­ză naţiunea în temeiul legilor re­presive cerute de popor, cu pre­ţul limitării libertăţilor democratice.

3. Să aplici toate mă­su­rile dure treptat. Ceea ce ar duce la miş­cări populare, dacă se aplică într-un singur pachet, devine dintr-odată suportabil dacă e livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire care nu face legătura dintre cauze şi efecte.

6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.

7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ide­al de a tâmpi lumea şi a o controla.

8. Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc pu­bli­­cul şi îl ţin legat de emisiuni şi se­ria­le vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Să apelezi la toate cuceri­rile ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.


2 responses to “mesaj de interes public

  • murfi

    sursa? nu ca ar fi mai putin sinistru, dar chomsky nu a scris asa ceva; asta e un chain-letter conspirationist cu „probleme reale” de logica

    sa o aplicam la cazul in speta: sint curios in ce constau „satisfactiile ieftine si multe” in care ne tine basescu; sau in ce fel procedeaza tiranul pentru incurajarea financiara a antenelelor si a realitatilor sau cum i-a convins sa se angajeze intr-o misiune de „indobitocire” a poporului prin „emisiuni vulgare” zilnice si cu un singur subiect – jos basescu (si aceatsa nu din pur masochism, ci pentru atingerea nobilului tel de a-i putea abuza ulterior pe harnicii urmasi ai romei)

    in aceeasi dezordine de idei, cum ati dovedi ca postarea dvs nu face ea insasi parte dintr-o astfel de sinistra conspiratie?…

  • liviu

    nu am zis nimic de băsescu. mai mult decît atît, nici măcar nu m-am gîndit la vreo analogie cu situația din țară. mai repede la Statele Unite (Wag the Dog-like) avusesem o discuție despre Guy Fawkes și despre cum a devenit acea mască parte a culturii urbane. Georgiana vrea să construiască un blog centrat pe artă plastică și chestiuni conexe, așa că nu-l duc în altâ direcție. mulțumesc pentru comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: